Clemens Busch
Jejich vinařství se nachází ve městě Pünderich, malé, malebné vesničce na začátku Terassenmosel.
Nemovitost postavená v roce 1663 se nachází přímo na břehu Mosely s výhledem na vinice Marienburgu.
Ryzlink rýnský pro ně není jen tak ledajakým hroznem, ale spíše jejich vášní.
Ze zvětralých břidlicových půd na jejich strmých svazích vyrůstají současně filigránská a mohutná vína. Nemusí se ostýchat srovnání s víny odjinud na světě.
Dělají vše pro to, aby tento potenciál přenesli do láhve.
Vedou celý proces, od pěstování a manipulace s ovocem, až po jednotlivá vína charakteru.
Oni – Clemens a Rita Buschovi – postavili panství v jeho současné podobě.
Společně se svým synem Johannesem nyní obhospodařují celkem 16 hektarů, z nichž 99 % je věnováno Ryzlinku rýnskému a 1 % Spätburgunder (pro jejich Blanc de Noir).
V roce 1984 se rozhodli přejít na ekologické vinařství. V praxi to znamená časově náročnou a často obtížnou ruční práci na strmých svazích spolu s vyhýbáním se – bez kompromisů – syntetickým pesticidům, herbicidům a chemickým hnojivům. Příroda se oplácí zdravou půdou a vitální, hluboko zakořeněnou révou.
Kvalita jejich vín vychází z vinice.
Dělají svou část tím, že dávají přírodě její prostor a nabízejí vínům čas, který potřebují.
Marienburg: většina jejich vinic se nachází na vinici Pündericher Marienburg. Vinice leží na protějším břehu řeky od obce Pünderich a má jiho-jihovýchodní orientaci.
Na původním místě, přímo pod klášterem Marienburg, dominuje šedá břidlice. Zde sklízejí hrozny pro svůj Großes Gewächs „Marienburg GG“.
Rothenpfad: na historických mapách vinic je tato část vinice nad viaduktem Pünderich označena nejvyšším hodnocením. Červená břidlice, která tam dominuje, nabízí vínům bylinkový, kořenitý nót, který se s trochou zbytkového cukru dostává do ještě větší pozornosti. V horkých ročnících je jihovýchodní orientace nadřazena jižně orientovaným lokalitám.
Fahrlay: tento extrémně kamenitý a terasovitý svah orientovaný na jih se skládá z velmi tvrdé modré břidlice. Ryzlinky pocházející z této lokality neustále fascinují svou téměř slanou mineralitou.
Falkenlay: jak německý název napovídá, jestřábi („Falken“) hnízdí i dnes v mezerách mezi kameny, které toto místo obklopují. Tato parcela, kterou staří vinaři ve vesnici vždy hodnotili jako nejlepší v Pünderichu, je zvláště dobře chráněn před větrem. Falkenlay vína často vykazují smetanovou, ovocnou chuť.
Felsterrasse: 5 teras tohoto pozemku leží mezi skalnatými výběžky na straně Falkenlay. 70letá réva produkuje malé, zdravé hrozny. Výsledkem jsou rok co rok elegantní vína velké koncentrace.
Raffes: toto je jméno dané Falkenlay v oficiálním katastru nemovitostí. Používají název k označení malého výběru vinné révy z terasy na vyvýšeném místě. Produkují víno výjimečné koncentrace a hustoty.
FILOZOFIE
Rostoucí s přírodou: jejich konečným cílem je vyrábět vína nejvyšší kvality a individuality. Toho chtějí dosáhnout prostřednictvím ohleduplné interakce s okolím.
Ochrana a udržitelné využívání biologické rozmanitosti jsou pro ně zásadním základem.
Vitální organismus dokáže odolávat nepříznivým okolnostem a nemocem lépe než slabý. Povzbuzení vitality a posílení imunitního systému révy jsou proto primárním cílem
K ochraně vína používají různé čaje a bylinné směsi. Kopřiva posiluje imunitní systém a přenáší základní prvky. Tráva přesličky bohatá na křemík obsahuje rolovací efekty. A heřmánek uklidňuje stres.
Jako ochranu proti plísním používají síru a měď, které jsou podporovány bylinnými směsmi, které fungují jako fungicidy.
O svou révu pečují převážně ručně, obětavě a odborně a za optimálního využití slunce, větru a deště.
Příroda je za jejich práci odměňuje zdravou půdou a vitální révou s hlubokými kořeny.
Díky své oddanosti ruční práci mají možnost zpracovávat každou révu individuálně, sbírat hrozny v optimální dobu sklizně a tím zaručit zdravé ovoce.
Stejně důležitá jako přípravné práce na vinici je pečlivá vinifikace.
Většina vín se vinifikuje v tradičním Fuder-Fass (1000litrové sudy), i když se také používá nerezová ocel. Dřevo poskytuje kvasnicím potřebný vzduch k dýchání, což umožňuje plynulejší průběh kvašení než v nerezu.
Pouze šetrným zacházením mohou dosáhnout plného potenciálu extraktu, ovocných vůní a minerálních složek. Aditiva jsou tabu, mechanické namáhání je omezeno na minimum a nutný pohyb určují fáze měsíce.
Zavázali se ke spontánní fermentaci.
Jejich vína často vyžadují dobu kvašení 8-10 měsíců, někdy i déle. Teprve v srpnu je většina sklizně předchozího roku lahvována. Některá speciální vína mohou potřebovat ještě více času v sudu na kalech.
Od počátku 80. let se OINOS, skupina moselských vinařů provozujících ekologické vinařství, zabývá myšlenkami Rudolfa Steinera, který se mimo jiné zabýval vlivem kosmu na všechny organismy.
Od té doby se toho naučili docela dost. Zejména výměna nápadů s kolegy z Rakouska, Francie a Itálie posunula jejich práci ještě dále. V rámci organizace http://renaissance-des-appellations.com/ organizace, kterou založil Nicolas Joly, již řadu let prezentuje své ryzlinky v různých zemích.
Respekt – to je skupina biodynamicky pracujících vinařů – ideál i povinnost. Jsou rádi, že jsou členy od roku 2015.
Filtry
Filtry